Aby się zdrowo odżywiać, wcale nie musimy przechodzić na konkretną dietę ani tym bardziej wykluczać z naszego jadłospisu określonych grup produktów. W zmianie nawyków i poprawieniu swojej sylwetki może pomóc samo przestrzeganie kilku pomocnych zasad.

Pozbądź się słodyczy… lub chociaż nie trzymaj ich na wierzchu

Słodycze to największy „kusiciel”, który jest największym przeciwnikiem osób, które starają się zdrowo odżywiać. Nie ważne, jak bardzo się staramy, całkowicie wyeliminowanie pokus ze swojego życia jest trudne. Możemy jednak zrobić na tyle dużo, aby uniknąć podjadania z powodu znudzenia lub stresu oraz pozbyć się nawyku zjadania słodkości. Co robimy, jeśli podczas przeglądania dostępnych produktów natkniemy się na coś na słodko? Cóż, bardzo często (zbyt często) po prostu to zjadamy. Jeżeli jednak zadbamy o to, aby takich produktów nie było w naszym domu (lub aby chociażby nie znajdowały się na wierzchu), nie będziemy podjadać. To niewiarygodnie prosta porada, która jednak potrafi być kluczowa, kiedy staramy się schudnąć lub po prostu zmienić swoje nawyki związane z odżywianiem.

Używaj przypraw – nadaj smaku potrawom

Z jednej strony chcemy zaprzestać spożywania tego, czego nie powinniśmy. Z drugiej strony jednak, czy to nie zmusi nas do wiecznego spożywania posiłków, które nie mają smaku? Niekoniecznie, jeżeli zadbamy o to, aby im tego smaku nadać. Kluczem do tego są przyprawy. Dzięki nim możemy nadać swoim posiłków smaku, barwy oraz zapachu, czyli najważniejszych czynników wpływających na to, jak bardzo satysfakcjonuje nas nasza dieta. Wiele z powszechnie używanych przypraw ma dodatków dobry wpływ na nasze zdrowie. Mogą np. dostarczać antyoksydantów (cynamon, goździki i mięta) lub przyśpieszać metabolizm (np. pieprz cayenne). Przyprawami, które powinny się znaleźć w naszej diecie, są także imbir oraz kurkuma.

Ograniczaj smażenie

posiłki

Przygotowywanie posiłków smażąc na patelni, niekonieczne jest niezdrowe. Jeżeli wybierzemy do tego odpowiedni rodzaj tłuszczu oraz zwrócimy uwagę na sposób smażenia. Niestety bardzo wiele osób nie zwraca uwagi na tak ważne czynniki, dlatego w ich przypadku smażenie faktycznie może nie być najlepszą opcją. Powinniśmy unikać smażenia na głębokim tłuszczu oraz smażenia na tłuszczu bogatym w cholesterol i bogatym w kwasy tłuszczowe wielonasycone. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy smażymy w odpowiedni sposób, bezpieczniejszą opcją jest gotowanie na parze oraz pieczenie w piekarniku.

Planuj i przygotowuj posiłki z wyprzedzeniem

Planowanie posiłków z wyprzedzeniem pozwala na uniknięcie jedzenia fast-foodów i podjadania. Jeżeli dokładnie wiemy, co mamy zjeść lub nawet mamy już przygotowane posiłki, znacznie łatwiej utrzymać swoją dietę. Oczywiście, jeżeli od czasu do czasu pozwolimy sobie na coś niezdrowego, nie będzie to wielkim problemem, jednak nagminne jedzenie nieodpowiednich potraw to recepta na problemy ze zdrowiem i nadwagę. Swoje posiłki powinniśmy planować na każdy dzień z wyprzedzeniem, oczywiście poza rodzinnymi spotkaniami lub innymi okazjami, kiedy z góry zakładamy, że będziemy jeść coś „specjalnego”.

Skorzystaj z diety pudełkowej

To oczywiście nie zasada, ale można śmiało oczekiwać, że dieta standardowa w wydaniu firmy cateringowych przyniesie bardzo szybkie i wyraźne efekty. Aby wybrać dietę dla siebie, można odwiedzić największą porównywarkę cateringu dietetycznego – Dietly.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here