Istnieją przepisy na ciasta, które sprawdzają się na niemal każdą okazję, zarówno na co dzień, jak i od święta. Należą do nich tradycyjne ciasto czekoladowe oraz blok czekoladowy. Do ich przygotowania wystarczą podstawowe składniki, które przeważnie mamy w lodówce. Warto mieć pod ręką przepisy, gdy przyjmujemy gości lub po prostu mamy ochotę na coś słodkiego.
Ciasto bardzo czekoladowe
Ciasto czekoladowe należy do jednych z najłatwiejszych wypieków. Jest słodkie, aromatyczne, miękkie… Wprost rozpływa się w ustach! Wystarczy tylko kilka składników, aby stworzyć pyszny deser do popołudniowej kawy.
- 1 kostka margaryny,
- 1 szklanka wody,
- 1,5 szklanki cukru,
- 4 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 tabliczki czekolady mlecznej E.Wedel,
- 2 tabliczki czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel,
- 0,25 szklanki śmietany 30%.
W pierwszej kolejności należy wlać do garnka szklankę wody, dodać margarynę, cukier, połamane na kostki dwie tabliczki czekolady (mleczną i gorzką), a następnie podgrzać do rozpuszczenia. Tak przygotowaną masę czekoladową należy ostudzić, dodać 4 żółtka, przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Całość zmiksuj. Białka jaj ubij na sztywną pianę i dodaj partiami do ciasta. Należy je mieszać bardzo delikatnie, by masa pozostała puszysta. Ciasto przelej na blaszkę, posypując wierzch małymi kawałkami czekolady. Piecz około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. Gdy ciasto będzie już gotowe, można przygotować polewę. Wystarczy tylko rozpuścić w garnku śmietanę i pokrojoną mleczną czekoladę. Polej nią ciasto i ozdób wiórkami czekoladowymi. Warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach, których należy trzymać się podczas przygotowywania ciasta. Sprawdź praktyczne porady na stronie: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-zrobic-tradycyjne-ciasto-czekoladowe/.
Tradycyjny blok czekoladowy
Blok czekoladowy to smak dzieciństwa! Warto cofnąć się w czasie i na nowo odkryć ten znakomity przepis. Blok czekoladowy to ciasto uniwersalne, które możesz przygotować z różnymi dodatkami. Oto sprawdzony przepis:
- 200 g masła,
- 400 g mleka w proszku,
- ½ szklanki wody,
- 5 łyżek kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 200 g chałwy Królewskiej o smaku waniliowym E.Wedel,
- 1 Torcik Wedlowski,
- 3 opakowania sezamków AHA! E.Wedel,
- ½ szklanki bakalii,
- 1 szklanka cukru,
- garść suszonej żurawiny,
- 1 czekolada mleczna E.Wedel,
- 1 czekolada gorzka klasyczna 64% E.Wedel.
Na początku należy rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę gorzką i mleczną. Następnie w garnku zagotuj wodę z masłem i wsyp cukier. Dodaj kakao, mleko w proszku oraz rozpuszczone czekolady. Całość dokładnie wymieszaj. Pozostałe składniki posiekaj, dodaj do masy i ponownie wymieszaj całość. Teraz wystarczy tylko przełożyć masę czekoladową do foremki i odstawić do lodówki na około dwie godziny. Gotowe!