Dieta odchudzająca często kojarzy się nam z niezbyt smacznymi posiłkami. Wyobrażamy sobie, że nasz talerz opanuje sałata, brokuły czy szpinak, a bez gęstego sosu na bazie śmietany wcale nie będzie nam to wszystko smakować. Poniżej przygotowaliśmy kilka porad jak urozmaicić potrawy i co w nich zmienić, żeby dalej było smacznie, ale i zdrowo!
Sałatki i dressingi
Któż z nas nie lubi dobrego sosu do sałatki? Takiego, który podkreśli jej smak i wydobędzie wszystko co najlepsze. Jednak często przeglądając przepisy orientujemy się, że dressingi przygotowywane są na bazie śmietany czy też majonezu. Niestety, to znacznie podnosi kaloryczność potraw – a przecież nas interesuje dieta odchudzająca. Co w tej sytuacji zrobić?
Dobrym sposobem jest zastąpienie tych produktów jogurtem naturalnym, bądź dobrej jakości oliwą z oliwek. Przykład? Pierwszym przepisem, jaki polecamy, jest prosty sos czosnkowy: 6 łyżek jogurtu ze zgniecionymi dwoma ząbkami czosnku. Można dodać poszatkowany koperek. Drugi pyszny dressing, który świetnie będzie się zgrywał ze świeżymi warzywami, to zmieszanie jednego jogurtu z pokrojoną w bardzo małą kosteczkę papryką czerwoną oraz połową łyżeczki papryki czerwonej słodkiej i pikantnej. Dla fanów oliwy z oliwek zalecamy dodanie świeżych ziół: bazylia, tymianek oraz oregano. W moździerzu możemy zgnieść pieprz – aromat będzie wyczuwalny w całej sałatce, nawet jeżeli dodamy go niewiele.
Owsianki
W diecie odchudzającej świetnym pomysłem na pożywne śniadanie są owsianki. Niestety, wiele osób ma złe wspomnienia z dzieciństwa związane z tą potrawą. Możemy ją przygotować w dwóch wariantach: na wodzie oraz na mleku. Ta przygotowana na wodzie może być dosłodzona odrobiną miodu naturalnego. Do tego dodajmy sezonowe owoce, nasiona oraz przyprawy. Na przykład z jabłkiem świetnie współgra cynamon, a z kiwi odrobina suszonego imbiru. Taki posiłek dostarczy nam wielu dobrych kalorii oraz energii na cały dzień. Pamiętajmy, aby wybierać płatki owsiane jak najmniej przetworzone!
Przyprawy do mięsa
Kotlet schabowy czy pierś panierowana to ulubieńcy Polaków. Bez nich wiele osób nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu. Jeżeli jednak chcemy się odchudzić, to musimy zrezygnować z tłustej panierki. Jak w takim wypadku zapewnić sobie dobry smak mięs? Polecamy dobrze je przyprawić i na dwie godziny włożyć do lodówki. Nie stosujmy gotowych mieszanek ze sklepów – zazwyczaj nie są dobrej jakości, zawierają wspomagacze smaku. Mieszankę można przygotować samemu. Jedną z nich jest natarcie mięsa oliwą i posypanie tymiankiem wymieszanym z bazylią. Jeżeli wolimy bardziej orientalne smaki to dodajmy po jednej łyżeczce curry, kurkumy, papryki czerwonej ostrej i słodkiej oraz kminu rzymskiego. Możemy to zrobić na oliwie bądź na odrobinie sosu sojowego.
Dieta odchudzająca musi być smaczna, bowiem rzucenie starych przyzwyczajeń może okazać się bardzo trudne. No bo jak jeść frytki bez keczupu, kotleta bez panierki, a burgera bez ulubionego sosu barbecue? Musimy pamiętać, że zawierają one duże ilości cukru bądź tłuszczu i lepiej jest je zastępować produktami, które będą zdrowe i równie smaczne. Nie zapominajmy też o aktywności fizycznej – trenując w profesjonalnej siłowni, takiej jak chociażby renomowana sieć City Fit (https://cityfit.pl/), efekty takiej diety będą dużo bardziej widoczne.