Ziemniak jest produktem bardzo uniwersalnym. Można go spożywać z różnymi dodatkami. Jak i przetwarzać na różne sposoby. Z ziemniaków powstają placki ziemniaczane, pierogi, pyzy, babki ziemniaczane, kiełbasa ziemniaczana, szaraczki, a także kopytka. Warto zatrzymać się nad tymi ostatnimi, gdyż jest to produkt bardzo lubiany zwłaszcza przez najmłodsze pokolenie. I stanowiący wspaniały pomysł na drugie danie obiadowe. Kopytka można kupić w sklepie. Wystarczy je rozpakować, wrzucić do wrzątku i pogotować. Można je także zrobić samodzielnie w domu i ugotować. Kopytka należą do potraw mącznych, ale zawierają w sobie również ugotowane i roztarte ziemniaki. Jak zrobić kopytka ? Należy ugotować ziemniaki, które trzeba przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia mięsa. Aby powstały kopytka musi być jeszcze mąka pszenna, jaja i odrobina wody. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy na jednolitą masę. Po czym tworzymy wałeczki, które przecinamy pod skosem. Wrzucamy do lekko posolonej wrzącej wody i gotujemy nie więcej niż kilka minut. Po wyjęciu cedzakiem posłużą do stworzenia pysznego dania. Można podawać je na słodko, jak i na ostro. A więc ze śmietaną i cukrem, z dżemem i śmietaną, z owocami. Albo w sosie pomidorowym, z gulaszem, z sosem grzybowym, z mięsem, z rybami, z jajkiem sadzonym, ze smażoną kiełbasą. W każdej postaci smakują wybornie. Są lekkostrawne i bardzo łatwe w przygotowaniu. A to wszystko dzięki ziarnom pszenicy i ziemniakom. Warto więc skupić się nieco na ziemniaku. Ziemniak jest bulwą pędową bogatą w skrobię. Pochodzącą z Ameryki Południowej. Uprawiano go tam od tysięcy lat. Do Europy dotarł późno, bo dopiero w pod koniec szesnastego wieku naszej ery. I początkowo był traktowany, jako roślina ozdoba, gdyż ładnie wygląda podczas kwitnienia. Bardzo szybko zaczął też gościć na pańskich stołach, jako jeden z przysmaków. Z biegiem stuleci stał się podstawowym produktem żywnościowym wszystkich grup społecznych. Obecnie jest czwartą pod względem produkcji rośliną uprawianą na świecie. Wyprzedza go tylko kukurydza, ryż i pszenica.

http://tubator.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here