Wokół zagadnienia glutenu toczyło się w ostatnim czasie wiele dyskusji. Nagromadziło się też sporo różnego typu kontrowersji jako, że coraz częściej na półkach w supermarketach a także w wielu mniejszych sklepikach spotkać można coraz więcej produktów z oznakowaniem gluten free.
Zobacz też: https://www.zdrowie.info.pl/dieta-bezglutenowa-koniecznosc-fanaberia/
Popularność diety bezglutenowej
Siłą rzeczy, coraz więcej osób świadomie zaczęło zaopatrywać się w tego typu wiktuały być może nie zdając sobie do końca sprawy że są one kierowane tylko do konkretnej grupy nabywców.
Sam fakt braku glutenu jako składnika produktów spożywczych, które zazwyczaj spożywamy każdego dnia nie powoduje, że nasze jedzie jest bardziej zdrowe, lub mówiąc inaczej, nie każdy z nas musi eliminować ze swojej diety ten składnik.
Nie musimy sugerować się tylko i wyłącznie popularnością tego terminu, jego obecnością w mediach a także podkreślaniem w wielu lokalach obecności w menu potrawa pozbawionych glutenu. Trzeba po części zgodzić się z faktem, że media potrafią wykreować wiele mód, nie tylko w obszarze stroju i wygląda, mogą również wpływać skutecznie na pewne trendy w gastronomii i całym przemyśle spożywczo- kulinarnym. Pół biedy jeżeli mody te dotyczą pozytywnych trendów mających uzasadnienie w poszanowaniu środowiska, oraz w koncertowaniu się na trendach zwracających naszą uwagę na produkty naturalne, zdrowe, ze względu na swoje pochodzenie i metody produkcji. Możemy pochwalać diety oparte na mniejszej ilości potraw zawierających świeże, nieprzetworzone warzywa i owoce. Również kampanie zachęcające do zmniejszenia spożycia mięsa nie przyniosą nikomu ujmy. Nie przyczynią się również negatywnie do większej degradacji środowiska.
Są to jednak kwestie dla wielu światopoglądowe więc każdy sam rozważa, co lubi i co chce zjeść, każdy też wie, co jest zdrowe dla jego organizmu. Dochodzimy do sedna problemu dotyczącego glutenu, czy jest to chwilowa moda czy też poważny problem?
Dieta bezglutenowa a choroba
Odpowiedź wydaje się dość prosta. Dieta bezglutenowa kierowana jest głownie do osób, które cierpią na:
- Celiaklię- czyli chorobę trzewną
- Uczulenie na gluten
- Nieceliaklia ( nietolerancja glutenu NNG/NCGS)
- Choroba Durhringa („ skórna celiaklia”)
Jeżeli lekarz nie stwierdził u nas tego typu schorzeń, gluten nie będzie dla nas zagrożeniem.
Przeczytaj też: https://www.luxclub.pl/doceniaj-zdrowie/