W dzisiejszych czasach bardzo mało jest osób, które własnoręcznie zagniatają ciasto na makaron i które w ogóle potrafią to robić. Co prawda wymaga to odrobinę pracy, ale efekty są wspaniałe. Na rynku jednak dostępne są pyszne makarony, w przeróżnych kształtach, których ugotowanie zajmuje kilka minut, tak więc nic dziwnego, że umiejętność gotowania własnego makaronu praktycznie zanikła.

Dania z makaronu są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Najszybszym pomysłem może być pesto. Można kupić gotowe w słoiczku i wówczas przyrządzenie zajmuje dosłownie chwilkę, a w efekcie mamy pyszną przekąskę.

Makaron to też dobry pomysł na danie obiadowe. Dodany do rosołu lub zupy pomidorowej to klasyk, a na drugie danie – grubszy makaron z sosem, np. mięsnym lub pieczarkowym. Dzieci bardzo często uwielbiają spaghetti. Przygotowanie takiego dania zajmuje mało czasu. Wystarczy ugotować długi makaron i zrobić sos na bazie najprostszych składników, takich jak: cebula, papryka, mięso mielone, pomidory i przecier pomidorowy. Niektórzy zamiast mięsa mielonego podają obsmażoną kiełbaskę. Obiad jest pyszny, sycący, pożywny i przede wszystkim tani.

Makaron bardzo często podaje się do różnego rodzaju sałatek. Liczne przepisy dostępne są w Internecie. Makaron sprawia, że sałatka jest bardziej sycąca i na dłużej pozostawia w nas uczucie najedzenia. Pełni też doskonałą funkcję dekoracyjną, ponieważ potrafi mieć naprawdę ciekawe kształty, np. muszelki, kokardki, co spodobać się może szczególnie dzieciom.

Fajnym rozwiązaniem na dania dla dzieci, które mogą zachęcić nasze niejadki do jedzenia, są makarony w kształcie literek, a nawet zwierzątek.

Są też makarony, które specjalnie dedykowane są określonym daniom. Przykładowo, specjalny makaron do lazanii, czyli warstwowego, pieczonego dania z mięsem mielonym, ciągnącym serem i pomidorami, które może być fajnym pomysłem na obiad, ale też kolację z przyjaciółmi.

To, ile gotować makaron uzależnione jest od jego rodzaju. Wystarczy sprawdzić na opakowaniu. Zazwyczaj podane są dwie wartości – czas krótszy (wtedy wychodzi makaron al dente) i dłuższy (wówczas otrzymujemy makaron miękki).

http://www.kmhs.pl/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here