Dla kawoszy poranek bez ulubionej małej czarnej nie istnieje. Nic więc dziwnego, że tak dużą wagę przywiązują do sposobu jej zaparzania. Jeśli nie masz w domu ekspresu, możesz wykorzystać do parzenia kawiarkę lub zaparzyć kawę metodą French Press. Czym różnią się od siebie oba sposoby i która kawa smakuje lepiej? Przekonajcie się sami!

Przeczytaj też: https://www.um.pl/kawiarka-czy-french-press-w-czym-lepiej-parzyc-kawe/

Kawiarka i French Press – na czym polegają te metody parzenia kawy?

Kawiarka do kawy to taki rodzaj dzbanka, w którym zaparzamy kawę, stawiając ją na kuchence lub płycie indukcyjnej. Sama kawiarka dzieli się na trzy komory. Do pierwszej z nich, siteczka, nasypujemy zmieloną kawę. Do drugiej – do dolnej części dzbanka nalewamy wodę. W części trzeciej wrząca, parująca przez fusy pod dużym ciśnieniem woda unosi się do tego właśnie górnego pojemnika i tak powstaje aromatyczny, czarny napój, bez którego tak wiele osób nie wyobraża sobie poranka.

Takie kawiarki wykonane są z aluminium lub ze stali nierdzewnej. Muszą być bardzo odporne na wysokie temperatury. Obsługa kawiarki wymaga więc pewnych umiejętności i stałego jej kontrolowania. W przeciwnym razie parująca kawa szybko zaleje nam całą kuchenkę, a oprócz tego, że ją zabrudzi może również doprowadzić do awarii.

French Press jest metodą, która pozwala na wytworzenie niemalże rzemieślniczego smaku kawy, która zapewnia jej bogaty, mocny smak oraz wspaniały aromat. Grubo zmielona kawa ulega zaparzeniu po zalaniu wrzątkiem w specjalnym dzbanku. Parzenie trwa określony czas, w zależności od tego, jak smak chcemy uzyskać. Następnie zaparzone ziarna ubijane są na dnie dzbanka za pomocą specjalnego tłoka, a kawa jest podawana do wypicia.

Co wybrać – kawiarkę i French Press?

W odwiecznym sporze między miłośnikami kawy z kawiarki i kawy typu French Press zdecydowanie opowiadamy się za tą drugą grupą. Spróbujemy Was przekonać do naszych racji. Zaparzanie kawy w kawiarce wymaga od nas kontroli i skupienia, aby nie doprowadzić do zalania całej kuchenki. Poza tym, jeśli nie wiemy, jak prawidłowo przygotowywać kawę w kawiarce możemy również mocno rozczarować się jej smakiem. Może wyjść nam zbyt gorzka, a nawet zbyt kwaśna. French Press jest więc naszym zdaniem o wiele łatwiejszą metodą. Dokładnie widzimy to, co dzieje się w przezroczystym dzbanku podczas procesu zaparzania. Ponadto kawa wychodzi naprawdę wspaniała.

Wypróbujcie obie metody i sami przekonajcie się, która Wam najbardziej odpowiada!

Zobacz też: https://www.luxclub.pl/odpowiednie-krzeslo-w-domowym-biurze-podpowiadamy-na-co-zwrocic-uwage/

[Głosów:1    Średnia:4/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here